ALGEMENE VRAGEN:
Over Pelletplus.nl
Bestellen in de webshop
Een offerte opvragen
TECHNISCHE VRAAGCATEGORIEËN:
Techniek en aanleg
De brandstof houtpellets
Hoe maak ik een goede keuze
Gebruik en onderhoud
Een probleem met mijn kachel. En nu?
OVER PELLETPLUS.NL
Terug naar boven.
BESTELLEN IN DE WEBSHOP
EEN OFFERTE OPVRAGEN
TECHNIEK EN AANLEG
Waarop moet ik in basis letten voor een goede installatie van mijn pelletkachel ?
- Toestelcapaciteit passend bij de ruimte
- Rekening houden met afstand tot brandbare materialen
- Voldoende toevoer verbrandingslucht
- Voedingspunt 230V met randaarde aanwezig
- Deugdelijke aansluiting op een rookkanaal
- Rookkanaal conform de voorschriften
- Een goede uitlaat op het rookkanaal (trekkap)
Kan een pelletkachel aangesloten worden op een bestaande schoorsteen ?
Ja. Een pelletkachel kan bijzonder goed worden aangesloten op een reeds bestaande schoorsteen. Afhankelijk van toestel en materiaal van het aanwezige kanaal kan het trekken van een RVS flexibele voering wel aan te bevelen zijn. Dit per situatie te beoordelen.
Is plaatsing zonder schoorsteen met een geveluitlaat mogelijk ?
Nee, in principe is die niet mogelijk. De installatie voor de rookgasafvoer op een pelletkachel kent minder beperkingen dan een houtkachel. Ondanks dat veel bedrijven nog steeds veelvuldig geveluitlaten toepassen adviseren wij toch om boven het dak/dakgoot uw uitmonding rookgasafvoer te creëren. In beginsel omdat de fabrikanten dit allen ook zo voorschrijven, daarnaast is ook de regelgeving zo bedoeld dat daadwerkelijk een rookkanaal voor een pelletkachel wordt voorzien. Ook milieu- en veiligheidstechnisch kleven er beslist nadelen aan het gebruik van geveluitlaten.
De importeurs van merken als o.a. MCZ en Edilkamin eisen inmiddels ook een installatie conform de handleiding; alleen dan bent u altijd juist voor uw brandverzekering en garantie.
De tussenoplossing met 1,5 tot 2 meter verticaal, wordt nog bij hoge uitzondering door ons toegepast. Daarbij moet er natuurlijk rekening gehouden worden met de omgevingsfactoren. Omdat een pelletkachel een hoog rendement levert is de rookgas wel een stuk minder dan bij de houtkachel. Omdat de pelletkachel een rookgasventilator heeft beweren veel verkopers dat een geveldoorvoer voldoende is; maar wat gebeurt er indien de stroom wegvalt? Dan stopt ook de rookgasventilator en kunnen de rookgassen niet meer weg, met als gevolg rookgas in de ruimte, en een verhoogd risico op terugbranden in de pellet voorraad. Daarnaast is bij een geveldoorvoer kans op een roetplek en enige overlast voor u en uw buren aanwezig, en loopt het rendement van het toestel flink terug. Als laatste zal de uitstoot aan fijnstof etc. flink hoger zijn dan wanneer aangesloten op een fatsoenlijke schoorsteen.
Er zijn ver gevorderde ontwikkelingen op het gebied van regelgeving die op zeer korte termijn het toepassen van geveluitlaten definitief gaan verbieden.
Kan ik een pelletkachel zelf plaatsen ?
Ja, desgewenst kan dat. Enige technische ervaring is wel vereist. Daarnaast adviseren wij altijd de installatie achteraf door ons te laten controleren. Tevens zullen wij dan de kachel voor u inregelen. Hiermee bent u zeker van een juiste installatie, optimale werking en volledige garantie.
Bent u wat minder technisch ? dan adviseren wij u om de aanleg over te laten aan onze monteurs.
Heb ik elektra nodig voor het functioneren van de kachel ?
Ja. Om te kunnen functioneren heeft de pelletkachel altijd 230V stroom nodig. Om veiligheidsredenen dient het voedingspunt voorzien te zijn van randaarde.
Moet er altijd een buitenluchtaansluiting op de pelletkachel ?
Nee, dat hoeft niet. Het is vooral afhankelijk van het ventilatiesysteem in uw woning, en natuurlijk uw persoonlijke voorkeuren.
In het geval van volledig mechanische ventilatie (aan- en afvoer) is een externe luchtaansluiting beslist noodzakelijk. In het geval van ventilatie met natuurlijke toevoer is in beginsel een externe luchtaansluiting niet benodigd.
Voor elke plaatsing is het belangrijk u te vergewissen van een voldoende toevoer van verbrandingslucht (min. 100 cm2). Bij twijfel een extra toestroom opening voorzien (rooster) of de luchtaansluiting naar buiten aansluiten.
Houd ook rekening met in de ruimte aanwezige afzuigkap (keuken) deze zuigen in vollast enorme hoeveelheden lucht uit de ruimte!
Mag een pelletkachel op elke vloerafwerking geplaatst worden ?
Ja, in beginsel kan op elke vloerafwerking een pelletkachel geplaatst worden. Voor sommige (brandbare) vloerafwerking is een beschermende vloerplaat in staal of glas vereist. Deze platen kunnen wij met het toestel meeleveren. Neem voor nadere informatie contact met ons op.
Moet ik rekening houden met brandbare materialen in de omgeving van de kachel ?
Ja. Aan de voorzijde is de meeste afstand vereist, in verband met de straling door de ruit (>80 cm) de zij- en achterkant van het toestel minimaal 20 cm vrij houden van brandbaar materiaal.
Omdat voor sommige toestellen andere eisen gelden, is het raadplegen van de handleiding op dit vlak altijd noodzakelijk. Neem bij twijfel contact met ons op.
Waar moet ik extra rekening mee houden als ik voor een CV pelletkachel zou willen kiezen ?
In beginsel gelden voor een CV-kachel dezelfde voorwaarden als voor een standaard pelletkachel. Er zijn echter aanvullende voorzieningen benodigd.
- Aanvoer en retour naar het CV-systeem
- Voorziening voor afloopwater overdrukbeveiliging
- Soms een koud water aansluiting voor het koelcircuit
- Extra aandacht voor het rookkanaal (nog koudere rookgassen)
- Eventueel externe thermostaat
Een pellet-cv installatie is niet ingewikkeld. Er komen echter wel veel keuzes om de hoek kijken die de wijze van installeren kunnen beïnvloeden. Het is daarom altijd raadzaam met onze adviseurs in gesprek te gaan. Hieruit volgt dan de voor u meest wenselijke installatiewijze.
Bestaat er bij een pelletkachel kans op koolmonoxidevergiftiging?
Als de kachel op de juist wijze is aangesloten is de kans hierop nihil. Het is daarbij wel erg belangrijk te zorgen voor voldoende toevoer van verbrandingslucht en een juiste afvoer van de rookgassen.
Aanvullend adviseren wij bij een hout- of pelletkachel altijd het gebruik van een koolmonoxide melder.
Is er kans op rook terugslag in het vertrek?
Mits de aanvoerlucht en rookgasafvoer met zorg zijn voorzien, is de kans op rook terugslag bij normaal bedrijf nihil. Bij eventuele stroomuitval bestaat er wel een kans op rook terugslag, waarbij de kwaliteit van uw rookkanaal (hoeveelheid natuurlijke trek) in grote mate de overlast zal bepalen.
Heeft u een toestel aangesloten op een geveluitlaat, dan zal bij calamiteiten verhoudingsgewijs de overlast van rook het grootste zijn.
Bij gebruik van een hout- of pelletkachel adviseren wij aanvullend altijd het gebruik van een rookmelder.
Terug naar boven.
DE BRANDSTOF HOUTPELLETS
Wat zijn goede houtpellets voor mijn kachel ?
Er zijn beslist meerdere goede merken houtpellets verkrijgbaar. Wat voor u en uw kachel het beste werkt, is een kwestie van ervaring, en veelal een persoonlijke keuze. Er zijn wel een aantal belangrijke eigenschappen om rekening mee te houden.
- Bij voorkeur 100% naaldhoutpellets gebruiken in de pelletkachel. Dit vanwege de wat lagere verbrandingstemperaturen tov. Hardhout. Het is een behoud voor uw branderbak.
- Pellets moeten beslist van zuivere grondstoffen gemaakt zijn. (uitsluitend schoon hout) Aanwezigheid van verf- of lijmresten (en soms erger) kan zeer nadelige effecten hebben op uw toestel en rookkanaal!
- Weinig stof in de verpakking, ter voorkoming van transportstoringen in het toestel.
- Toch een ander merk proberen ? Begin met 2 zakjes, en bestel niet direct een volle pallet. Prijsverschillen zijn vaak klein, en bij een gemiddeld verbruik van 1000-1500 kilo per jaar gaat het vaak om niet meer dan enkele tientjes per jaar die bespaard zullen gaan worden.
Bovenstaande eigenschappen zijn gegarandeerd wanneer u voor gecertificeerde ENplusA1 of DINplus pellets kiest. Let hierbij goed op. Er zijn producten die niet gecertificeerd zijn, maar verkocht worden met de opdruk “geproduceerd volgens de richtlijnen van……” een logo met certificaatnummer moeten op de zak staan weergegeven.
De kachel wordt afgesteld op de pellets die wij bij het toestel meeleveren. Wisselen naar een ander merk kan het bijstellen van het pellet recept tot gevolg hebben. Deze werkzaamheden vallen niet onder de standaard garantie/service. Wilt u andere pellets stoken dan ons reguliere huismerk ? zorg dan dat ze ten tijde van de installatie aanwezig zijn.
Goede pellets behalen het hoogste rendement, geven het minste slakvorming, nauwelijks asresten, en daarmee minder onderhoud en uiteindelijk een langere levensduur van de kachel.
Waar worden pellets van gemaakt ?
De letterlijke betekenis van het woord pellet is: “een doseerbare dosis stof in de vorm van een pil of knikker”. Een houtpellet is dus een dosis hout in een vaste gemakkelijk hanteerbare vorm.
Een houtpellet heeft een vaste diameter van 6mm en is tussen de 1cm & 4cm lang. Deze zijn gemaakt uit afvalhout: meestal resten loof- of naaldhout uit onze eigen bossen of samengeperst houtafval van onze houtverwerkende bedrijven. Meer en meer wordt ook op duurzame wijze productiebos aangeplant voor het vervaardigen van houtpellets. Voor pellets gebruikt men uitsluitend onbehandeld hout. Schors en bast mogen ook niet in de pellets worden verwerkt.
Waar koop ik goede houtpellets ?
Voor goede houtpellets kunt u natuurlijk terecht bij Pelletplus.nl Wij hebben altijd een beperkte hoeveelheid pellets in voorraad.
Bestellen kan ook via de webshop, wij zorgen dan voor levering van de gewenste hoeveelheid bij u thuis. Wij adviseren u, wanneer u een merk gebruikt wat goed bevalt, hieraan trouw te blijven. Bij wisseling van merk kan door een andere pellet samenstelling het opnieuw afstellen van uw toestel noodzakelijk zijn.
Kan ik andere brandstoffen in het toestel gebruiken?
Nee. Er zijn fabrikanten die het gebruik van bijvoorbeeld graan of mais ook in hun handleiding vermelden. De toestellen die wij gebruiken zijn uitsluitend geschikt voor houtpellets, waarbij een gekeurde, 100% naaldhout pellet de voorkeur geniet.
Er worden, veelal in het buitenland, ook pellets uit andere grondstoffen aangeboden (van olijfpitten bijvoorbeeld). Het is beslist niet toegestaan deze in onze pelletkachels te gebruiken. De verbrandingstemperaturen liggen voor een pelletkachel veel te hoog, wat uiteindelijk tot storingen en/of gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.
Hoe (lang) kan ik mijn pellets bewaren ?
Mits opgeslagen op een droge plaats, in gesloten verpakking, zijn pellets in principe oneindig houdbaar.
Het beste bewaart u de pellets op een dusdanige plaats, dat u ze tussentijds niet regelmatig hoeft te verplaatsen. Elke handeling aan de zakken heeft breuk van pellets tot gevolg, wat uiteindelijk zal leiden tot een hoger stofgehalte in de zakken.
Is regelmatig wisselen van pellet soort verstandig ?
Nee, dat is niet verstandig. Uw pelletkachel wordt bij plaatsing ingesteld op het merk pellets wat voor 1e gebruik wordt meegeleverd. (wilt u een ander merk gebruiken zorg dan dat dit bij de installatie aanwezig is) Bij het wisselen naar een ander product kan het nodig zijn het pellet recept in de kachel bij te stellen (andere afmeting en/of samenstelling van de korrels) Het opnieuw instellen ivm brandstofwijziging valt niet onder de standaard service/garantie.
Is stoken op houtpellets Co2 neutraal ?
Ja, stoken op houtpellets is Co2 neutraal. Het hout wat wordt verbrand is afkomstig van bomen die in hun levensloop een gelijke hoeveelheid Co2 hebben opgenomen dan wat bij verbranding wordt afgestaan. Er wordt, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen (olie, gas) dus geen nieuwe Co2 in de kringloop gebracht.
Vooral om deze reden is de pelletkachel door de overheid ook omarmd in de aanpak naar de afspraken voor Co2 reductie die in europa zijn gemaakt op de klimaatconferentie in Parijs, eind 2015
Hoe zijn houtpellets verpakt ?
De meeste pellets voor thuisgebruik worden verkocht als zakgoed. De zakken van 15 kilo komen verreweg het meeste voor. Beperkt worden ook kleinere verpakkingen van 10 en 14 kg aangeboden.
Naast zakgoed zijn ook bigbags met pellets leverbaar. Deze zijn in aanschaf vaak iets voordeliger. Doordat in deze situatie de pellets met een emmer oid. Moeten worden opgeschept, ontstaat meer stof in de voorraad. In de praktijk blijkt daarom vaak dat de onderste kilo's niet worden gebruikt, en daarmee het voordeel van de bigbag vervalt. Bigbags zijn wel prima geschikt in combinatie met ketels en daarmee grotere voorraadbunkers.
Voor grote volumes (boven 4 ton) wordt in sommige situaties gekozen voor bulkgoed. We komen dit uitsluitend bij ketelinstallaties tegen. De pellets worden dan op de zelfde wijze geleverd als het veevoer bij de boeren. Middels een bulkauto worden de pellets in een speciaal daarvoor bestemde silo geblazen. Pellets in bulk zijn, afhankelijk van de afnamehoeveelheid, ca 10-25% voordeliger dan zakgoed.
Is de prijs van houtpellets stabiel ?
Wat in ons land aan pellets verbruikt wordt, is afgespiegeld tegen het totale Europese verbruik, bijzonder weinig. De vraag in Europa blijft groeien, maar door de opkomst van nieuwe producenten neemt het aanbod eveneens flink toe. Naast houtafval worden speciaal daarvoor bestemde naaldhoutsoorten gekweekt (volgroeid op ca. 6 jaar) Door duurzaam bosbeheer (voor elke gekapte boom wordt een nieuwe geplant) zal er altijd voldoende aanbod van grondstoffen blijven.
Het duitse tijdschift PELLETS houdt reeds sinds lange tijd de prijsontwikkeling van de houtpellets en vergelijkbare brandstoffen nauwgezet in de gaten. Het betreft hier een weerspiegeling van de Duitse markt, maar de conclusie is duidelijk; behoudens een kleine stijging gedurende de winterperiode, is de pellet prijs over 10 jaar gestegen van 4 naar 5 eurocent per kWh, wat neerkomt op zelfs minder dan de inflatie waar we mee te maken hebben gehad over diezelfde (gemiddeld 2,29% per jaar) periode.
De tabel geeft een kostprijs per opgewekte kWh. Met het gegeven dat een kilo pellets ca. 5,1-5,4 kW per kilo kunnen leveren, geeft dit een kiloprijs van 5*5,4 = 27 cent. Vanwege het feit dat we in Nederland een hoger BTW tarief op de pellets betalen (21% ipv 7%) komt in Nederland de pelletprijs voor kwaliteitspellets zo uit op ruim 30 cent per kilo (stand 1-1-2016) als men zoekt worden de goedkoopste ENplus A1 pellets aangeboden voor 29 ct per kilo, wat neerkomt op 285,= per pallet van 65 zak (975 kg) (stand 1-7-2016).
Terug naar boven.
HOE MAAK IK EEN GOEDE KEUZE
GEBRUIK EN ONDERHOUD
EEN PROBLEEM MET MIJN KACHEL. EN NU?